JACKIE DESHANNON – ME ABOUT YOU / LAUREL CANYON / PUT A LITTLE LOVE IN YOUR HEART / TO BE FREE

Heeft u eerder al ooit gehoord van Sharon Lee Myers? Wellicht niet, maar als u een beetje thuis bent in de wereld van songschrijvers en muziek dan kent u Jackie DeShannon zeker wel. Deze Amerikaanse zangeres werd geboren in Hazel, Kentucky en ze werd als 13-jarige al opgehemeld omwille van haar zangtalent in de lokale krant en trad al regelmatig op toen ze amper 16 jaar was. Ze heeft in haar lange muzikale carrière een hele reeks hits gecomponeerd waarvan u ongetwijfeld “When You Walk In The Room” kent, gecoverd door de Britse popgroep ‘The Searchers’ maar o.a. ook door Paul Carrack, Agnetha Fältskog van ‘ABBA’, ‘Status Quo’, Bruce Springsteen en Steve Forbert van een eigen versie voorzien.

Een ander heel bekende song door haar geschreven is “Bette David Eyes” die tot wereldhit werd gezongen door Kim Carnes, maar daarnaaast ook coverversies kende van Taylor Swift, Kylie Minogue, Sylvie Vartan en Gwyneth Paltrow voor de soundtrack van haar film “Duets” uit 2000. Daarnaast kwamen ook de liedjes “Put A Little Love In Your Heart”, “What The World Needs Now I Love” en “Come And Stay With Me” uit haar songschrijverskoker, naast nog een paar honderd andere nummers.

Binnen de rock’n’roll-beginperiode sinds 1960 was deze in augustus 2021 80 jaar wordende muzikante één van de allereerste vrouwelijke singer-songwriters. Samen met Sharon Sheeley, het vriendinnetje van rock’n’roll-ster Eddie Cochran, schreef ze in 1960 de twee grote hits “Dum Dum” en “Heart In Hand” voor de toen zeer populaire zangeres Brenda Lee. Haar eigen doorbraak als zangeres kwam er nadat ze de door Jack Nitzsche en Sonny Bono geschreven song “Needles And Pins” had opgenomen.

Het door haarzelf geschreven nummer “When You Walk In The Room” zette haar definitief op de kaart door hoge noteringen in de hitparades over de hele wereld. Die song werd al gauw in Engeland door ‘The Searchers’ gecoverd en ook countryster Pam Tillis in 1994, ex-Byrds-zanger Chris Hillman in 1998 en ex-‘ABBA’-zangeres Agnetha Fältskog in 2004 scoorden een hit met deze ijzersterke song.

Het succes met dat nummer bracht Jackie DeShannon als songschrijfster onder de aandacht van vele andere artiesten. Ze werd even het vriendinnetje van Elvis Presley en werkte samen met ‘The Everly Brothers’, Ricky Nelson, Bobby Vinton, Randy Newman en Van Morrison. Later had ze in 1965 ook nog een amoureuze relatie met ‘Led Zeppelin’-icoon Jimmy Page. Ze trad op in het voorprogramma van ‘The Beatles’ en ging op tournee met Ry Cooder en ze schreef songs voor Irma Thomas, ‘The Byrds’, Marianne Faithfull en Cher die haar nummer “Come And Stay With Me” coverde in 1965.

Het Britse retrolabel ‘Beat Goes On Records’ bracht nu een dubbel-cd op de markt met daarop vier gedigitaliseerde en geremasterde vinylplaten van Jackie DeShannon: “Me About You” uit 1968, “Laurel Canyon” en “Put A Little Love In Your Heart” uit 1969 en “To Be Free” uit 1970. We krijgen op deze twee cd’s in totaal 48 liedjes te horen waarvan zij zelf de meeste songs heeft gecomponeerd. Maar ze brengt tussen haar eigen nummers door ook enkele coverversies van liedjes van andere artiesten zoals “Sunshine Of Your Love” van ‘Cream’, “I’ll Turn To Stone” van ‘The Four Tops’, “You Keep Me Hangin’ On” van ‘The Supremes’, “You’ve Really Got A Hold On Me” van ‘Smokey Robinson & The Miracles’, “Baby Close Its Eyes” van Tim Hardin en “Bird On The Wire” van Leonard Cohen.

In totaal nam Jackie DeShannon een 25-tal albums op tussen 1963 en 2000 met daarop songs in verschillende muziekstijlen zoals rock, folk, R&B, country, gospel en jazz. Daarnaast verschenen er ongeveer evenveel compilatiealbums met haar werk, zoals ook nu met de heruitgave op cd van deze vier vinylplaten uit 1968 tot 1970. In juni 2010 werd Jackie DeShannon opgenomen in de ‘Songwriters Hall Of Fame’ en in 2018 viel haar dezelfde eer te beurt in de ‘Kentucky Music Hall Of Fame’.

(valsam)

 

 

TRACKLIST :
Disc One

ME ABOUT YOU
Me About You
I’m With You
I Keep Wanting You
Didn’t Want To Have To Do It
What Ever Happened To Happy
Baby Close Its Eyes
Music Man
The Girls’ Song
Splendor In The Grass
Nobody’s Home To Go Home To
Nicole
High Coin
I’ll Turn To Stone
LAUREL CANYON
Laurel Canyon
Sunshine Of Your Love
Crystal Clear
She’s My Best Friend
I Got My Reason
Holly Would
You’ve Really Got A Hold On Me
The Weight
Bitter Honey
Come And Stay With Me
A.
Too Close
Disc Two
PUT A LITTLE LOVE IN YOUR HEART
Put A Little Love In Your Heart
You Are The Real Thing
River Of Love
Keep Me In Mind
Mama’s Song
Movin’
You Can Come To Me
You Have A Way With Me
I Let Go Completely
Always Together
Love Will Find A Way
Live
TO BE FREE
Livin’ On The Easy Side
What Was Your Day Like
Child Of The Street
Sooner Or Later
Mediterranean Sky
Medley: You Keep Me Hangin’ On / Hurt So Bad
It’s So Nice
Francoise
When Morning Comes Again
Brighton Hill
Bird On The Wire

Artiest info
Website  
 

video